woensdag 9 september 2009

Angkor Wat en de Tempel van Bayon in Cambodja Werelderfgoedlijst UNESCO

De "torens" met de vele gezichten van de Tempel van Bayon


Angkor in de provincie Siem Reap in Cambodja is een van de belangrijkste archeologische plaatsen in Zuidoost-Azië. Het Angkor Archeologische Park strekt zich, inclusief de bossen, over 400 km2 uit.

Het park bevat de indrukwekkende overblijfselen van de verschillende hoofdsteden van het Cambodjaanse Khmer Rijk van de 9e tot de 15e eeuw.

In het park zijn de beroemde tempel Angkor Wat, de Bayon Tempel en de Preah Khan te vinden, die gedecoreerd zijn met ontelbaar veel indrukwekkende sculpturen.

Deze bouwwerken zijn in panographics te bewonderen die door UNESCO zijn gepubliceerd:
Angkor overzicht
http://www.world-heritage-tour.org/asia/southeast-asia/khmer-empire/cambodia/angkor/map.html


Bayon Tempel
De Bayon is een rijk gedecoreerde tempel in Angkor. Het meest kenmerkende aan deze tempel zijn de enorme gezichten op de vele torens.

Angkor Wat
De tempel Angkor Wat is een hindoeïstische tempel. De tempel, die in de 12e eeuw is gebouwd, staat te boek als het grootste religieuze bouwwerk ter wereld.

Het is een van de belangrijkste overblijfselen uit de periode van het Khmer-rijk. Het is de grootste “etagepiramide” op het Zuidoost-Aziatische vasteland Rond de tempel lag de stad Angkor Wat.

De tempel is gebouwd tussen 1113 en 1145, tijdens de regeerperiode van Suryavarman II (regeerde 1113-1150).

De maximale hoogte van het monument is 65 meter en het beslaat een oppervlakte van 1 km². De onderste etage is 3,2 m hoog en meet 187 bij 215 meter. De middelste etage is 6,4 meter hoog en meet 100 bij 115 meter. De bovenste etage is 12,8 meter hoog en meet 75 bij 73 meter.

Voor de bouw van de tempel werden 2 soorten zandsteen gebruikt, die uit een 45 km noordoostelijk gelegen steenhouwerij werden aangevoerd.

In de meeste blokken steen zijn gaten van 2,5 cm doorsnede en 3 cm diepte gevonden. Een theorie zegt dat dit gebruikt werd voor een metalen verbinding tussen de stenen, maar waarschijnlijker is het dat in deze gaten hout werd geslagen om transport met behulp van olifanten mogelijk te maken.

Functie
Er worden verschillende functies aan het bouwwerk toegedicht, zoals een astronomisch observatorium, een weergave van de vier tijdperken in het hindoeïsme, een weergave van de hemelse stallen van Indra, een afbeelding van het universum.

Volgens deskundigen is het meest waarschijnlijke dat het gaat om een tempelmausoleum. De heerser Suryavarman II wijdde het gebouw aan de god Vishnu, waardoor de bouwrichting naar het westen verklaard wordt.

Vishnu is in het Hindoeïsme het aspect van God dat alle dingen in het universum doordringt en onderhoudt. Voor de Vishnoevereerders is hij de oppergod.

Op een model is goed de structuur zichtbaar van het bouwwerk (foto). De tempel is verschillende malen gerestaureerd en maakt onderdeel uit van het Angkor-complex dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het bouwwerk staat centraal op de vlag van Cambodja en het wonder is in panographics te bewonderen op de site van UNESCO.

Dit zijn de overzichten met panographics van de Angkor Wat, de Tempel van Bayon en de Preah Khan.

Angkor overzicht
http://www.world-heritage-tour.org/asia/southeast-asia/khmer-empire/cambodia/angkor/map.html

Angkor Wat
http://www.world-heritage-tour.org/asia/southeast-asia/khmer-empire/cambodia/angkor/angkor-wat/map.html

Tempel van Bayon
http://www.world-heritage-tour.org/asia/southeast-asia/khmer-empire/cambodia/angkor/bayon/map.html

Preah Khan
http://www.world-heritage-tour.org/asia/southeast-asia/khmer-empire/cambodia/angkor/preah-khan/map.html

(Robvandam)